Voorraadbeheer en de akkerbouw


 Voorraadbeheer dat is iets voor een supermarkt of een groot productiebedrijf met een magazijn, toch? Of voor een distributiebedrijf? Wat heeft voorraadbeheer met akkerbouw te maken?Voorraadbeheer is een algemene term en we doen er allemaal aan,in meer of mindere mate. Wanneer je in het keukenkastje kijkt of je onderweg van je werk nog koffie moet gaan kopen, ben je de voorraad koffie in je huis of op je werk aan het beheren. Elk bedrijf, klein of groot, doet er goed aan de voorraad van alle goederen en producten goed te beheren, de voorraden zijn namelijk deel van het bedrijfskapitaal.Een akkerbouwbedrijf is een volwaardig bedrijf met diverse soorten voorraad. Het begint bij het inkopen van het zaaigoed. De kwaliteit moet meer dan voldoende zijn, het zaaigoed is het begin van het product. Maar ook de opslag van dat zaaigoed moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Niet te warm en niet te vochtig want dan zou het zaad al tijdens de opslag kunnen gaan kiemen. Maar ook niet te droog of te koud, dan zou het zaad kunnen afsterven.Ook voor het oogsten en de opslag van het eindproduct moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaanVeel akkerbouwbedrijven hebben hun productie al verkocht voordat het product op de akkers staat. Het oogsten en het opslaan in de schuren is onderdeel van een proces dat de kwaliteit van het eindproduct moet garanderen. Het aankopende bedrijf zal in veel gevallen een stevige vinger in de pap hebben wanneer het gaat om de kwaliteit, maar ook bij opslag en voorraadbeheer.De akkerbouwer van vandaag is allang niet meer te vergelijken met de boer uit het verleden.

Een modern akkerbouwbedrijf heeft tegenwoordig een goed opgeleide manager aan het hoofd staan. De positie van de moderne akkerbouwer is goed te vergelijken met die van een directeur van ieder ander modern bedrijf. Hij zal diverse mensen, gebouwen en machines onder zijn beheer hebben. De vrouw of man aan het hoofd van een moderne boerderij heeft in de meeste gevallen ook een hogere school opleiding achter de rug. Een bedreven expert op het gebied van voorraadbeheer in de agrarische sector is Tolsma Techniek Emmeloord BV.

 

Voorraadbeheer akkerbouw is een onderdeel van die opleiding

Behalve kennis van de natuur, de aarde en het omgaan met zaden, planten en bijvoorbeeld bomen moet de moderne akkerbouwer een goede basiskennis hebben van voorraadbeheer binnen zijn bedrijf, maar ook daarbuiten. De leveringen uit zijn voorraden moeten namelijk naadloos aansluiten op het systeem van voorraadbeheer dat de ontvanger, de koper, gebruikt.Onderschat het beroep van akkerbouwer niet. Het is een vakman op meer dan een gebied. Denk daar aan wanneer je een krop sla haalt bij de groenteboer.

Over ons

Agrarische werkgerei en boerengereedschap

Hoi, mijn naam is Bart. Ik ben opgegroeid op het agrarisch familiebedrijf van mijn ouders. Van kindsbeen af kon je me wel altijd ergens op het erf of in de stallen vinden om klusjes op te knappen. Het valt niet te ontkennen: de landbouwmicrobe zit in mijn bloed. Al snel reed ik rond met de tractor en was ik mijn vaders rechterhand wanneer zijn materiaal het liet afweten of wanneer er ergens een reparatie nodig was. Ondertussen heb ik het bedrijf van mijn ouders overgenomen en ben ik een succesvol agrarisch ondernemer. Op deze blog deel ik mijn ervaringen en kennis over het agrarische werkgerei met de wereld. Geniet ervan!

Zoeken

Archief

Recente artikelen

15 augustus 2019
 Voorraadbeheer dat is iets voor een supermarkt of een groot productiebedrijf met een magazijn, toch? Of voor een distributiebedrijf? Wat heeft v

10 juli 2017
Het is nog niet zo lang geleden dat we voor de leidingen in huis geen kunststof gebruikten. Dat heeft echter niet lang geduurd toen we de voordelen va