Kabels en leidingen: kunststof leidingsystemen


Het is nog niet zo lang geleden dat we voor de leidingen in huis geen kunststof gebruikten. Dat heeft echter niet lang geduurd toen we de voordelen van de kunststof leerden kennen. Kunststoffen zijn niet zo zwaar als metalen en gemakkelijk bewerkbaar. U zal nog steeds in woonhuizen leidingen tegen kunnen komen die van koper zijn. De loden buizen die werden gebruikt, komt u bijna nooit meer tegen. Kunststof leidingsystemen worden tegenwoordig voor zeer veel verschillende doeleinden gebruikt. Hierbij kunt u denken aan water af- en toevoer, riolering, gas en elektriciteit. We gebruiken voor de kunststofleidingen hoofdzakelijk PVC Polyvinylchloride, PP Polypropyleen en PE-HD. Ook alle verbindingsstukken zijn van kunststof. Kunststof is gemakkelijk in alle vormen te gieten of te spuiten. Door middel van speciale lijmen kunnen de onderdelen stevig aan elkaar worden bevestigd. Het gebruik van de kunststof leidingen is sterk afhankelijk van het doel dat ze moeten dienen. De kunststofbuizen van tegenwoordig worden extra sterk gemaakt door ze uit meerdere lagen op te bouwen. Hoe meer lagen ervoor een buis worden gebruikt hoe sterker de buis wordt.

In de bouw

Wanneer er leidingen in de bouw worden gebruikt, gaan we ervan uit dat ze een lange levensduur moeten hebben. De levensduur van de gebruikte materialen in de bouw hebben een levensduur van minimaal enkele tot tientallen jaren. Voor de veiligheid en betrouwbaarheid is het belangrijk dat er kunststof wordt toegepast. Daarom worden de leidingen in huis van kunststof gemaakt. Voor de kunststof leidingsystemen moet je denken aan watertoevoer en afvoer, gas, en elektriciteit. Het moderne pvc gaat tot 100 jaar mee of langer. Kunststof roest niet. De kunststof leidingsystemen worden ook toegepast voor de gewone- en drukleidingsystemen.  Indien de materialen de voordelen van kunststoffen moeten hebben met daarbij een hoge slagvastheid worden PE-leidingsystemen gebruikt. Door de fijne structuur waaruit het materiaal is opgebouwd kunnen ze ook op plaatsen worden toegepast waar de temperatuur onder het vriespunt ligt. De PE-leidingen hebben ook een goede chemische bestendigheid. Ook is het geschikt om te gebruiken wanneer het sterk onderhevig is aan V-stralen.


Nadelen van kunststoffen

Naast de vele voordelen hebben kunststoffen ook nadelen. Het afval is een zeer groot probleem. Kunststoffen verteren niet. De berg afval van kunststoffen wordt steeds groter. We trachten wel zoveel mogelijk de kunststoffen te recyclen. Er belandt echter te veel kunststofafval op het land en in de zee. We zijn aan het proberen het afval kunststof uit de zee te halen maar dat staat nog in de kinderschoenen. De kunststoffen worden tegenwoordig voor bijna alle doeleinden toegepast. Ze zijn uit het moderne leven niet meer weg te denken.

Over ons

Agrarische werkgerei en boerengereedschap

Hoi, mijn naam is Bart. Ik ben opgegroeid op het agrarisch familiebedrijf van mijn ouders. Van kindsbeen af kon je me wel altijd ergens op het erf of in de stallen vinden om klusjes op te knappen. Het valt niet te ontkennen: de landbouwmicrobe zit in mijn bloed. Al snel reed ik rond met de tractor en was ik mijn vaders rechterhand wanneer zijn materiaal het liet afweten of wanneer er ergens een reparatie nodig was. Ondertussen heb ik het bedrijf van mijn ouders overgenomen en ben ik een succesvol agrarisch ondernemer. Op deze blog deel ik mijn ervaringen en kennis over het agrarische werkgerei met de wereld. Geniet ervan!

Zoeken

Archief

Recente artikelen

15 augustus 2019
 Voorraadbeheer dat is iets voor een supermarkt of een groot productiebedrijf met een magazijn, toch? Of voor een distributiebedrijf? Wat heeft v

10 juli 2017
Het is nog niet zo lang geleden dat we voor de leidingen in huis geen kunststof gebruikten. Dat heeft echter niet lang geduurd toen we de voordelen va